kidzRhipp

kidzRhipp
voor goedkope baby- en kindermerkkleding

woensdag 1 april 2015

Waar is mama?

Een vraag die elke ouder wel kent: waar is mama?
Wel, mama was onlangs een tijdje niet in huis, mama lag in het ziekenhuis. Terwijl ik aan het proberen was om beter te worden en zo snel mogelijk naar huis te komen, leerde ik dus wel dat er toch een aantal nadelen kleven aan het niet thuis zijn:

  • je ligt in het ziekenhuis, en bent echt compleet van de wereld afgesloten. De hele wereld draait maar door en jij weet zelf niet wat er wanneer gebeurt of moet gebeuren. Dan kom je thuis en zie je dat de kids een halve boom aan papier hebben meegebracht van school, post die niet of maar gedeeltelijk is geopend, er staan opeens afspraken in je agenda waarvan je niets weet en ga zo maar door. Je bent al moe voor je goed en wel binnen bent, want, zeg nu eerlijk, een week of meer ziekenhuis is echt niet bevorderlijk voor je rust. 
  • je man beweert wel dat hij heel erg goed in staat is om zichzelf en de kinderen elke dag op tijd op school of werk te krijgen, maar dan komt opeens wel boven water dat hij niet weet hoe het afwasmachine werkt, of het wasmachine. Moeten de meisjes elke dag een staart in hun haar hebben? Nooit geweten. Huh? Elke dag fruit én drinken mee? De agenda's elke dag nakijken en tekenen? Oeps, dat wist ik niet. Hmmm, toch niet zo voorbereid als hij dus dacht blijkbaar.
  • Je eigen huishouden is dus compleet verwaarloosd, want zeg nu zelf: de meeste mannen denken dat ze echt wel goed bezig zijn met het huishoudelijk werk als ze eens in de week vegen, en de afwas doen. De rest wat er elke dag moet gebeuren zoals oa: afstoffen, WC poetsen, badkamer onder handen nemen, wassen, bedden verschonen, eens een venster openzetten voor frisse lucht, tja, daar hebben ze nog nooit echt van gehoord.
  • Als je dan ook nog een eigen zaak hebt, dan moet je die ook dadelijk sluiten en moet iedereen die een vraag had, een bestelling had geplaatst of al een betaling had gedaan wachten. De meeste mensen hebben hier wel begrip voor, maar wat er vaak wel wordt vergeten, is dat op het moment dat je terug thuis bent, heb je een massale achterstand. Zowel op het gebied van huishoudelijk werk, als je bedrijf heb je meer dan een week niets kunnen opvolgen of doen, dus dat moet je dan al inhalen en terwijl je aan het inhalen bent, komt er nog meer werk bij natuurlijk. En zo blijven we natuurlijk wel een tijdje bezig voor we terug op schema liggen.
  • Met kinderen is het nog een beetje moeilijker. Ze zijn vaak gewoon dat mama helpt bij schoolwerk, zorgt dat ze gewassen, gestreken en gesteven naar school gaan, dat er al eens een knuffel of zoen hun richting uitkomt en nu opeens moet papa voor alles instaan, en die heeft nu eenmaal niet die routine en de kracht om te multi-tasken en dan staat alles wel af en toe eens op zijn kop in het gezin. De kinderen voelen dat ook, en hebben vaker last van stemmingswisselingen, doen al eens vervelend en beginnen vlugger te zeuren. 
Ik denk dat elke mama deze scenario's wel kent, of zich kan inbeelden. En spijtig genoeg is er niets of toch niet echt heel erg veel dat we eraan kunnen veranderen. We kunnen enkel proberen om alles zo gesmeerd mogelijk te laten verlopen als we wel thuis zijn én, dat heb ik nu ook geleerd, een draaiboek maken voor het geval er toch eens iets mis gaat en ik er niet ben. Op die manier hoop ik dat alles dan toch een beetje minder in het honderd loopt.
Maar natuurlijk is niet iedereen zo een pietje-precies als ondergetekende en zijn er natuurlijk mama's die het makkelijker zijn beloop kunnen laten, maar ik spijtig genoeg niet, denk dat ik toch nog wat te leren heb op dat gebied.
En daar zullen we dan maar als eerste aan beginnen in plaats van onze uitgebreide to-do-lijst onder handen te nemen, alhoewel het wel serieus kriebelt om terug op schema te raken hier hoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten